I Västernorrlands län är runstenarna koncentrerade till järnåldersbygderna i Medelpads kustområden. Det enda undantaget är runstenen i Oxsta, som ligger tämligen isolerat från områden med gravfält från järnåldern.
Det finns 14 bevarade runstenar i landskapet, varav Burestenen i Nolby kan sägas vara den mest konstnärligt utformade, och jämte den större runstenen i Attmar, troligtvis den historiskt mest intressanta.
Den mindre runstenen i Attmar (M 4) anses vara den nordligaste Ingvarsstenen i Sverige.
Inskriptionen har nytolkats av Runverket bl a med hjälp av släpljus under 1999.
De socknar som har runstenar är Njurunda, Tuna, Attmar, Selånger, Sättna och Skön. Det finns också tidigare uppgifter om en runsten i Timrå. I Njurunda socken finns den berömda Burestenen samt en runsten i Berga by. Dessutom finns ett fragment vid Njurunda kyrka. I Attmar socken står båda runstenarna vid kyrkan. Den ena runstenen är landskapets största, medan den mindre närmast kan betecknas som fragmentarisk. I Tuna kyrka finns en runsten inmurad i korväggen. Socknen har också runstenar i Målsta by, samt på hembygdsgården, dit man flyttat runstenen från Sköle. I Selånger finns en mindre runsten vid kyrkoruinen.
M 2: Runstensfragment vid Njurunda kyrka
Ursprungligen från Svala
M 8: Sköle runsten, Tuna hembygdsgård
En välbevarad runsten står på gravfältet i Högom. Dessutom finns en mindre runsten i Oxsta by. Sättna socken har en mindre runsten i Byn. Slutligen finns två mindre runstenar vid Sköns kyrka. Den ena runstenen är mycket välbevarad, medan den andra är mer fragmentarisk. De flesta av Medelpads runstenar fick en välbehövlig restaurering under 1999.
Runstenen på Frösön i Jämtland
Kyrkor i Ångermanland och Medelpad
Fotografering och fotoutrustning
© Åke Johansson MCMXCIX - MMXVI