Planera Resurser, Tid och Kvalitet

 

För att ni skall lyckas med Ert projekt och hinna bli klara i tid, så är det av största vikt att ni planerar arbetet utifrån resurser, tid och kvalitet.

Ni skall till Ert huvudprojekt utse en av Er till projektledare. Projektledarens roll blir att samordna alla aktiviteter inom projektet, upprätta och underhålla en plan för resurser, tid, och kvalitet i syfte att garantera leveransen av ert resultat vid kursens slut.

Ett vanligt sätt att formalisera en sådan planering är ett gantschema. Som illustration till en sådan planering har jag valt konstruktionen av en elektronisk apparat. En kretslösning för elektroniken skall utvecklas, ett elektriskt schema skall ritas, mönsterkortslayout skall ritas, lådan skall formgivas och konstrueras, och ett mönsterkort skall upphandlas och sedan tillverkas av en underleverantör. Slutligen monteras en prototyp av apparaten. Ur gantschemat går att läsa när i tiden de olika aktiviteterna är inplanerade. Observera att där finns beroenden som gör att vissa aktiviteter ej kan starta innan tidigare har avslutats. Mönsterkortets design kan ej påbörjas innan formgivningen av lådan är bestämd (fysiska mått). Beställning och tillverkning av mönsterkort kan ej göras innan layout-ritningar är klara o.s.v

  Vecka 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
  Aktivitet                            
Konstruktion
Utv. av kretslösningar A.J A.J A.J                      
Schemaritning i CAD       K.N K.N K.N                
Layoutdesign i CAD             K.N K.N K.N          
Best. och tillverkning av mönsterkort                   P.S P.S P.S    
Formgivning och konstruktion av låda K.S K.S K.S K.S K.S K.S                
Montering av prototyp                         U.J  
                               

Kvalitetsrelaterade aktiviteter

Ritningsgranskning     R1     R2     R1          
Verifiera med kunden           K                

 

Kvalitetsrelaterade aktiviteter är inplanerade vid lämpliga tidpunkter i syfte att granska de dokument som skrivs. När lådan har formgivits är det ex. lämpligt att rådgöra med kunden. Produktens utseende kan ha avgörande betydelse för marknadsföringen o.s.v Figuren nedan associerar rusursernas olika koder med namn eller annan betydelse.

 

Kod Resurs
A.J Anders Johansson
K.N Kalle Nilsson
P.S Peter Sundvall
K.S Knut Stålberg
U.J Urban Jönsson
   
R1 Referensgrupp Elektronikkonstruktion
R2 Referensgrupp elektronik och apparatkonstruktion. Formgivning och mekanikkonstruktion
K Representant för kunden

 


© Benny Thörnberg Uppdaterad: 030314. Ansvarig: benny.thornberg@mh.se