Val av projekt

 

Temat för denna projektkurs är alltså hastighetsmätning och vi ska mäta hastigheten på en liten radiostyrd bil. Ett huvudprojekt skall startas, hastighetsmätning med fotoceller. Detta huvudprojekt skall i sin tur indelas i fyra delprojekt. Du är en bland ca 10 studenter och du har möjlighet att välja bland delprojekten beroende på intresse och inriktning, dock måste det finnas minst en grupp som konstruerar en modulerad fotocell.
 

Huvudprojekt

Bilen får passera två fotoceller som båda ger en elektrisk impuls när en ljusstråle bryts. Antag att avståndet mellan de båda fotocellerna är känt. Om tiden mellan impulserna från de båda fotocellerna kan mätas, så kan hastiget och hjulaxelavstånd också beräknas av en dator som får analysera signalerna.

 

Detta huvudprojekt skall delas in i tre delprojekt:

  • Konstruktion av modulerad fotocell. Detta innebär konstruktion av analog elektronik för att driva en lysdiod och detektera signalen från en mottagande fotodiod. Ljuset skall lämpligen amplitudmodeleras. Mer om detta finns att läsa i instuderingsmaterialet.
  • Programkonstruktion i C++ för insamling och behandling av mätdata. Ett lämpligt elektriskt gränssnitt kopplas till den dator som skall analysera signalerna från fotocellerna och beräkna hastighet och bilens axelavstånd. Studenterna skall här med ett speciellt klassbibliotek MFC, skapa ett grafiskt användargränssnitt.
  • Konstruktion av elektronik i PLD för insamling och behandling av mätdata. Logik som mäter bilens löptid mellan de båda fotocellerna skall konstrueras. Här introduceras studenterna till Lattice Semiconductors utvecklingsmiljö för programmerbara kretsar. Konstruktioner beskrivs med scheman och det hårdvarubeskrivande språket VHDL alternativt ABEL.
  • Konstruktion av elektronik och assemblerprogram för insamling och behandling av mätdata. Här föreslår jag att vi använder oss ett färdigt mikrodatorkort och bygger ett eget operatörsinterface med knappar och display.
 


© Benny Thörnberg Uppdaterad: 030314. Ansvarig: benny.thornberg@mh.se